Lasertherapie, laserbehandeling, vaatziekten, spataderen verwijderen
Dr. Ben Rosseel &
Dr. David Lambrechts
Kaai 34
2850 Boom
Tel.: +32 3 449 99 13
E-mail:
info@vaatcentrumkaai.be
   
Aderspat in een notedop
Conservatieve behandeling van aderspat
Sclerotherapie (met filmpje)
Miniflebectomie
Stripping
Laserbehandeling van aderspat (met filmpje) & Endoveneuze laser therapie *NIEUW*

Conservatieve behandeling van aderspat

gewichtscontrole: overgewicht heeft een slechte invloed op de veneuze pomp door het verminderd aanzuigen door de ademaling en de verminderde spier en voetpomp. Bovendien gaan aderspatten in geval van overgewicht aanleiding geven tot veel meer verwikkelingen.
Body Mass Index = gewicht(kg) / hoogte(m)2 (overgewicht BMI 25-29,9 en obesitas BMI>30
zwangerschap:steunkousen en aangepaste zorgen ter preventie van aderspat
steunkousen:helpen de veneuze pomp en gaan de veneuze overduk tegen
wisselbaden:afwisselend warm en koud water verbeteren de klepfunctie in de aders
levenswijze:vermijd stilstaan ter plaatse en te lang neerzitten met de benen in afhangende houding.
Houd de benen omhoog indien mogelijk. Minimaal 3 maal per week sporten (zwemmen,wandelen,fitness). 
venotonica:verbeteren de klepfunctie,gaan het zwaartegevoel tegen
diuretica(waterafdrijvers):gaan de zwelling(oedeem)tegen

Aderspat in een notedop

Wanneer het zuurstofarme bloed niet voldoende kan weggepompt worden naar het hart ontstaat er overdruk in de aders: dit ligt aan de basis van alle ader aandoeningen.
Door deze overdruk zetten de aders uit en komen er spatjes op de benen (spataders en couperosis).

Na verloop van tijd blijft er wat water in de weefsels staan (oedeem) en kan de huid aangetast worden (eczema,verkleuring),onder andere wegens het ter plaatse blijven van zuurtsofarm bloed met koolzuur.
Blijft dit aanslepen dan ontstaat een beenzweer (ulcus cruris).

Naast beenzweren bestaat de kans dat aderspat aanleiding geeft tot ontsteking (flebitis). Dit kan al dan niet gepaard gaan met klontervorming (trombosis). Hierdoor kan gebeurlijk een klonter loskomen en via de diepe ader naar het hart vervoerd worden en aanleiding geven tot een long klonter (embolie). Deze laatste kan fataal zijn. Er kan een bloeding optreden door het springen van een aderspatje (ruptuur met bloeding).

Elke behandeling zal er op gericht zijn deze overdruk te verminderen. Dit kan zonder ingreep (conservatief) door meer beweging te nemen,steunkousen te dragen, wisselbaden te ondergaan, een dieet te volgen en medicatie (venotonica) te laten voorschrijven.
Spataders kunnen ook weggespoten worden (sclerotherapie) of met mini insnedes verwijderd worden (miniflebectomie).
Indien ze te uitgebreid zijn dienen ze verwijderd te worden (stripping).
Recent is er ook een laser methode ontwikkeld zodat een stripping niet meer hoeft (laser behandeling).
Deze laatste methode vergt geen ziekenhuisopname, gebeurt onder plaatselijke verdoving en beperkt de werkonbekwaamheid tot hooguit 2 dagen.

| Top |

Sclerotherapie

Bestaat uit het inspuiten van  polydocanol 0,5 of 1 % in de couperosis of spatader, terwijl je confortabel neer ligt. Dit vergt een specifieke belichting. Indien  vakkundig uitgevoerd is het volledig pijnloos. Een drukverbandje wordt aangebracht en een kompressieve windel aangelegd (lastodur of dauer binden). Deze blijft 3 tot 6 dagen aan. Het verband dient dagelijks gecontroleerd te worden op blaartjes. Je moet wel neer liggen om de windel aan en uit te doen. Na 3 tot 6 dagen mag de windel uit en dien je de adertjes nog enige tijd in te wrijven met hirudoid zalf. Na 1 week is het resultaat vaak nog niet mooi. Vanaf 2 weken zie je de aders geleidelijk aan uitklaren. Na 6 weken heb je reeds een uitstekend resultaat. Vaak zijn meerdere zittingen noodzakelijk:deze worden dan gegeven met een tussentijd van 3 tot 4 weken.

| Top |

Miniflebectomie

Je dient je beperkt uit te  kleden en krijgt een operatieschortje aan met pantoffeltjes.
Vervolgens zit je neer op een aangepaste tafel en worden de aderspatjes afgetekend met vilt stift. De tafel verandert naar liggende houding met hoogstand van de benen. De betrokken adertjes worden onder plaatselijke verdoving via een aantal kleine sneetjes (2 tot 3 mm)verwijderd met behulp van klemmetjes of haakjes . Veelal worden ze terzelfdertijd ook nog aanvullend verdroogd. De sneetjes worden gehecht met plastische chirurgietechniek. Je krijgt een drukverband aan voor 1 week. Daarna moet je de zone inwrijven met hirudoid zalf. Dit vergt geen werkonbekwaamheid en ook geen ziekenhuisopname. Wel dien je na één week bij de huisarts langs te gaan om de wondjes te laten controleren.

| Top |

Stripping

Je wordt opgenomen op het daghospitaal van het AZ H. Familie te Reet. In een aantal gevallen heb je een vooronderzoek laten doen bij de huisarts:het volstaat om deze resultaten de dag van opname mee te nemen. Onder epidurale (ruggeprik) of algemene verdoving (tube in de keel) wordt de inwendige aderspat verwijderd. Met behulp van een aantal getrapte sneetjes wordt een draad(stripper) in de aderspat geschoven vanuit de knie of enkelnaar de lies toe. Aldaar wordt de monding van de spatader naar de diepe ader afgebonden en de spatader vervolgens uitgetrokken. In vele gevallen dient er een bijkomende miniflebectomie te gebeuren. Spuitjes voor de kleinere takjes worden dan achteraf gegeven op de raadpleging. Dezelfde avond mag je naar huis. Je bent wel 1 tot 3 weken werkonbekwaam. Je hebt een uitgebreid drukverband aan dat één week aan blijft:daarna dien je nog een drietal weken een windelof kous te dragen.

| Top |

Laserbehandeling van aderspat & Endoveneuze laser therapie *NIEUW*

Dit kan ambulant geschieden in het vaatcentrum of in het ziekenhuis (dagopname). Met deze techniek wordt via een kleine prik onder de knie de spatader aangeprikt en een lasersonde opgeschoven tot in de lies onder echografische controle. Er dienen geen getrapte incisies gemaakt te worden. Ook dient de spatader naar de diepe ader niet afgebonden te worden in de lies. De spatader wordt ook niet uitgetrokken maar wordt met de laser over zijn gehele lengte dicht gemaakt. Dit alles gebeurt onder plaatselijke verdoving (tumefactie). In de meeste gevallen wordt een miniflebectomie geassocieerd ter verwijdering van de kleinere aderspatten. Een tweetal uur na deze procedure kan je het vaatcentrum of ziekenhuis verlaten. Je draagt gedurende 1 week een windel of steunkous na de ingreep en deze mag je s’ nachts uitlaten. Werkonbekwaamheid is beperkt van 1 tot 3 dagen. Het esthetische resultaat is uitstekend en de kans op recidief is minimaal.


Klik op de afbeelding om de video te starten.
 

| Top |